Het Lac de Sainte Croix

Het meer van Sainte-Croix (Frans: Lac de Sainte-Croix) is een stuwmeer in Frankrijk, gelegen op de grens van de departementen Alpes-de-Haute-Provence en Var. Het meer is het op een na grootste stuwmeer van Frankrijk, enkel het Lac de Serre-Ponçon is groter.

Het meer bestaat sinds 1973. Het dorp Les Salles-sur-Verdon stond vroeger op de plaats waar nu het meer ligt. Het oude dorp werd bijna geheel platgewalst en 400 meter verder herbouwd.

Het meer van Sainte-Croix is de poort naar de Gorges du Verdon, de op een na grootste kloof ter wereld. Het meer is dan ook gericht op toeristen. Vooral vlak bij de toegang tot de Gorges worden veel kano’s, kajakken, waterfietsen en motorbootjes verhuurd aan mensen die de kloof willen bezoeken.
Grote plaatsen in de buurt zijn Moustiers-Sainte-Marie en Riez. Ook aan het meer liggen enkele plaatsen, Les Salles-sur-Verdon, Bauduen, Sainte-Croix-du-Verdon. Er zijn 2 bruggen, de Pont de Galetas, nabij de Gorges du Verdon, en de Pont de Sainte-Croix, vlak bij de dam.

Voor een impressie van het Lac de Sainte Croix, bekijkt u de onderstaande youtube link.